Vas zanima več?

Pošljite nam povpraševanje!


več bottom part

Sveže zaglajen estrih

Sveže zaglajen estrih

Estrihi in Ometi

brown spacer

ESTRIHI

Pod pojmom estrih razumemo tankoslojni gradbeni element (debeline nekaj cm), ki je izdelan iz projektiranega materiala in se polaga neposredno na nosilno podno konstrukcijo ali posredno na vmesno ločilno in izolacijsko plast, tako da lahko prenese predvideno obremenitev. Estrih je lahko uporaben neposredno kot tlak ali pa je preplasten še z eno plastjo (finalni tlak - parket, keramika ali PVC), ki je lahko vgrajena na svež estrih ali kasneje lepljena na posušenega. Površina estriha mora biti ustrezno obdelana za polaganje izbrane zaključne podne obloge. Cementni estrih in ločilna ali izolacijska plast morata biti obravnavana skupaj, njune zahtevane lastnosti pa so: primerna podlaga za zaključne podne obloge, zvočna in morebitna toplotna izolativnost.

 

OMETI

Omet je homogena zmes veziva, peska in vode v točno določenem razmerju. Služi kot zaključna obdelava sten, zidov in stropov. Nanaša se na stene in strope iz različnih materialov in sicer v debelini od 10 do 15 mm.
Osnovna naloga ometa je zaščita pred atmosferskimi padavinami, doprinese pa tudi k toplotni izolaciji in ustvarja dobre higienske ter bivalne razmere v prostoru. Glede na namen se uporablja za obdelavo notranjih in zunanjih sten, ki jih po strjevanju lahko prebelimo. Ker predstavlja omet zaključno obdelavo notranjih prostorov, je potrebno posvetiti njihovi izdelavi dovolj strokovnega znanja in izkušenj.  

Danes se največ uporabljajo apneno-cementni, mavčni in termoizolacijski ometi;

 

Apneno-cementni ometi imajo določene prednosti pred izključno apnenimi in izključno cementnimi ometi. Apno dobi z dodatkom cementa lastnosti, kot so višja tlačna trdnost, obstojnost in izboljšanje v smislu obdelanosti. Uporabljamo jih v notranjih bivalnih prostorih, vlažnih prostorih (kopalnice in kleti) in zunanjih prostorih. Zaradi svoje sestave so primerni za uporabo na mehansko obremenjenih stenah.

 

Mineralni mavčni ometi lahko v kratkem času vpijejo in oddajo veliko vlage. To lastnost imenujemo dihanje zidu. Zaradi tega v notranjih prostorih najpogosteje uporabljamo prav mavčne omete.

 

Izolacijski ometi se uporabljajo namesto klasične izolacije na fasadi ali pa kot dodatna izolacija v notranjih prostorih.